Enjoyment does not require memory

by alzheimerarchitecture

‘Het gaat er niet om hoe oud je wordt, maar hoe je oud wordt’.

Ieder uur krijgen vier mensen in Nederland dementie. Erkenning duurt echter lang. Gemiddeld duurt het 14 maanden voordat de diagnose wordt gesteld. Bij jonge mensen (momenteel 12.000 jong dementerenden jonger dan 65 jaar) duurt dit nog veel langer.

De kans dat iemand in zijn leven dementie krijgt is ongeveer 20 procent, voor vrouwen ligt dit percentage zelfs op 30 procent. Leeftijd is de belangrijkste risicofactor voor dementie. Hoe ouder, hoe groter de kans op de ziekte dementie. Ruim 10% van de mensen boven de 65 jaar heeft dementie. Ruim 20% van de mensen boven de 80 jaar heeft dementie. Ruim 40% van de mensen boven de 90 jaar heeft dementie. Nederland telt op dit moment 235.000 mensen met dementie waarvan er ruim 70.000 in verpleeg- of verzorgingshuizen wonen. Het aantal mensen met dementie zal als gevolg van de vergrijzing in de toekomst explosief stijgen naar ruim een half miljoen binnen veertig jaar.

Ontwerp en onderzoeksbureau Alzheimer-Architecture doet onderzoek naar de rol die architectuur kan spelen bij de verbetering van de kwaliteit van leven voor mensen met verschillende vormen van dementie. Het onderzoek en de verbetering van de leefomstandigheden vindt altijd plaats ‘niet voor’, maar ‘samen met’ mensen met dementie. Op die manier willen wij bijdragen aan toekomstbestendige oplossingen.