Toneelstuk: ‘Dat had je gedroomd’, in samenwerking met Odensehuis Amsterdam-Zuid

by alzheimerarchitecture

Dat had je gedroomd!

Zaterdag 30 maart kwam de activiteit in het Montessori Lyceum Amsterdam (MLA) al vroeg op gang, waarna de arriverende spelers zich op het schoolplein aan de prille lentezon lieten laven. Zo’n dag zit voor hen al vol momenten van wachten achter de coulissen, dus daar moet goed mee omgegaan worden. Via de sprankelende foto-expositie van Nico Brantjes kreeg het publiek een impressie van alle voorbereidingen terwijl muzikanten, koorleden en verteller hun posities innamen. Fotograaf Willem Steetskamp en filmer Annelies Kruk stonden startklaar om de glans van het geheel in beelden te vangen.

Sylvia, van wiens spel iedereen al snel onder de indruk is, kijkt hier nog rustig naar de twee klanten waarbij de cupido’s de romantiek benadrukken die in de lucht hangt. Als Annie wonderschoon ‘La vie en rose’ vertolkt, is de sfeer compleet.

Vlak daarna schrikt Sylvia van de aankondiging dat de huur van haar kinderboekwinkel enorm omhooggaat. Ondertekend door huisbaas B. van Oranje (Henri Snel). Vanaf dat moment komt er actie in de tent: verontwaardigde klanten en buren stromen toe en het koor versterkt die beweging door het actieve lied Schiet op, schiet op, schiet op (op de wijs van ‘Opzij, Opzij, Opzij’ met aangepaste tekst).

Als om middernacht boeken- en sprookjesfiguren tot leven komen, halen de muzikanten alles uit de kast om die introductie te ondersteunen. Liefhebbers van het vorige theaterstuk herkennen onze fameuze clown Gré en ook de toen zo overtuigende Rosalyn speelt mee. Hilariteit alom als regisseur en regieassistent zich met kwekkende kinderstemmetjes bekendmaken als Jip & Janneke. (Zie Channah links met hondje Takkie.)

Niet alleen trakteren kinderen als de zeven dwergen de zaal op flitsende dansacts, ook de jonge Pippi Langkous, die naast de oudere Pippi figureert, laat met een act haar spierballen zien! ‘We hebben een plan, we hebben een heel goed plan!’ Scanderend verlaten ze allemaal over het middenpad de zaal. Vast van plan B. van Oranje, vol overgave gespeeld door bestuurslid Henri, een zware nacht te bezorgen.

In het volgende bedrijf wordt de in slaap gesukkelde van Oranje beslopen en met allerlei attributen bestookt: de wandelstok van de clown, de wc-borstel van Assepoester, boze wolf gedachten van Roodkapje en ga zo maar door. Het wordt een nacht die hij niet snel zal vergeten.

Maar het zich willen verrijken door B. van Oranje blijkt een misvatting als de boekhouder ontmanteld wordt als de ware schurk die de brief met een vervalste handtekening schreef: een glansrol van Nico! Als van Oranje, die Bart blijkt te heten, Sylvia daarna vertelt dat de winkel niet dicht hoeft, wordt Nico de winkel uitgebonjourd. Josien en Nicolien benadrukken met een lief liedje de romantische sfeer die intussen tussen Sylvia en Bart ontstaat.

Simone zorgde ervoor dat de vele verschillende muzikale talenten tot hun recht kwamen, en van het koor onder leiding van Veronique wordt altijd volop genoten, zowel door de leden als de luisteraars. Tot slot was de samenwerking met de kinderen via Combiwel Jeugdwerk en Cordaan Olympisch Kwartier weer een groot succes: dit keer zelfs vanuit drie scholen en van nog meer verschillende leeftijden. Ruim 85 mensen spanden zich in om dit alles mogelijk te maken. Blij om opnieuw samen te werken met Cordaan Olympisch Kwartier. Theatergroep Combiwel deed actief mee en de Mode Makende Meiden zetten zich in voor het maken van kostuums. Naast hun inzet wordt de voorstelling dit keer financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van ‘t NUT Amsterdam en van het programma ‘Klein Geluk’ van het Fonds Nuts Ohra. Liesbeth ter Brugge maakte het décor.

Fotografie Willem Steetskamp