15 oktober vond de informatiebijeenkomst plaats over het Pop-up Museum – Identities – in het Verpleeghuis Vreugdehof van Amstelring te Amsterdam (2018)

by alzheimerarchitecture

Mensen met dementie fleuren op in museum. Onderzoek van de Vrije Universiteit – onder leiding van professor Rose-Marie Dröes – bij het project “Onvergetelijk; kunst voor mensen met dementie” heeft aangetoond dat kunst een positieve werking heeft op de oudere medemens en in het bijzonder op mensen met dementie. Een bezoek aan een museum maakt hen blijer en het contact met anderen wordt beter.
Maar wat als oudere mensen niet (meer) zelf naar het museum kunnen?”Dan moet het museum maar naar deze mensen komen!” was de reactie van Marlies Juffermans in 2015. Zij richtte de Stichting SMAAK (Senioren Met Anderen Actief in Kunst) op en realiseerde vervolgens het eerste Pop-up Museum in het verpleeghuis Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort. Actieve senioren selecteerden kunstwerken bij lokale kunstenaars en verzorgden rondleidingen. Het museum vond plaats midden in het verpleeghuis. Het Pop-up Museum bleek een bijzonder en waardevol concept om zorg en kunst te verbinden. Het project wordt nu, na drie edities in Amersfoort, inmiddels ook in Amsterdam georganiseerd.