Theatershow voor ELKAnder met het Odensehuis in Amsterdam-Zuid (2018)

by alzheimerarchitecture
Zaterdag 16 december was het dan zo ver… al vroeg waren mensen rond het podium druk in de weer met licht, geluid, fotoprojectie en changementen van het decor. Muzikanten en koor verzamelden zich voor een laatste exercitie terwijl de spelers zich achter de schermen omkleedden en schmink werd aangebracht. Wat bezige bijen betreft was een bijenkorf er niks bij! Clown Gré spande de kroon. Zij stal ieders hart en vormde ook nog eens een geweldig team met de kinderen van het Olympisch Kwartier.
Voor zover wij weten, schrijven wij geschiedenis met het op de planken brengen van mensen met beginnende dementie. Bestuursvoorzitter Felix Rottenberg kondigde dan ook trots ‘Ontmoet ELKander’ aan en toen kon de show beginnen. In de tuin met vogelgeluiden en kopjes gevende poezen bleek het Rosalyns liefste wens te zijn om uit die beschermde omgeving te mogen breken en de wereld in te trekken. Haar reis bracht haar naar het dorpsplein, waar zij verrast werd door haar eerste ontmoeting met een vrolijke dorpsfanfare en een stoet kleine en grote feestgangers. Topdirigent Agnes bracht de zaal moeiteloos in haar ban en Irene ontpopte zich in allerlei rollen.
Het voert te ver om hier alle ontmoetingen uit de scenes de revue te laten passeren. Omdat het zo’n unieke gebeurtenis was, is de hele voorstelling op film geregistreerd en zijn door Kees van der Meulen talloze foto’s als impressie gemaakt. Huisfotograaf Josien en ook Mart legden ontelbare voorbereidende activiteiten op foto’s en via korte filmpjes vast. Met al dat prachtige materiaal kunnen de mensen zelf het later terugzien en kunnen we in ruimere kring onze talenten tonen en anderen wijzer maken over het proces van theater maken. ‘The Making of…’ was een grootscheepse en spannende ontdekkingsreis, waarvan we hier kort nog wat hoogtepunten aanstippen.
Bij de eerste passen van ons tangopaar op de weemoedige klanken van de strijkers kon je een speld horen vallen. Bij de bijna betoverende tango trok een golf van ontroering door de zaal. Ook de opzwepende muziek liet niemand onberoerd.
De bandleden spreidden hun muzikale kunsten en prestaties als altijd met veel plezier ten toon. Met haar unieke muzikale benadering weet Simone bij ieder van hen de juiste snaar in werking te stellen.
Onder de bezielende leiding van dirigent Veronique en pianist Erik bracht het koor de liederen zo aanstekelijk ten gehore dat het publiek uitbundig meezong.
Bij elkaar waren maar liefst 80 (!) mensen actief om dit spetterende spektakel mogelijk te maken, want ook zo’n 25 vrijwilligers trakteerden ons op hun beste, soms onverwachte kant. Bep bedankte een ieder met een dankwoord en een roos. Als laatste maar zeker niet minste: een diepe buiging voor onze regisseur Channah! Eén blog is veel te kort om alles recht te kunnen doen, dus op naar een creatief nieuw jaar waarin jullie hier zeker meer over horen. ‘Our house (het Odensehuis) is a very, very, very fine house!
 
Henri Snel_odensehuis voorstelling _0990Henri Snel_odensehuis voorstelling _1034
Henri Snel_odensehuis voorstelling _1021