Onvergetelijk (Stedelijk), kunst en cultuur toegankelijk maken voor mensen met dementie en hun dierbaren (2017)

by alzheimerarchitecture

Kunst en cultuur verrassen, verrijken en verbinden. Vanuit de overtuiging dat musea voor iedereen toegankelijk moeten zijn – ongeacht leeftijd, achtergrond, overtuiging en/of beperking, in welke vorm dan ook – ontwikkelden het Stedelijk Museum Amsterdam en het in Eindhoven gevestigde Van Abbemuseum in 2013 Onvergetelijk: een programma voor mensen met dementie en hun dierbaren.

Gisteren is de website en een e-book gelanceerd door Anouk Heesbeen (projectleider) tijdens de ‘World Alzheimer day’ in het Stedelijk Museum van Amsterdam. Met o.a. een bijdrage van Maartje Duin die over haar vader verteld (die aan Alzheimer leed en astronoom was) en een boek over hem schreef: ‘Mijn vader de sterrenkijker’. En een presentatie over het wetenschappelijke onderzoek door Iris Hendriks en Franka Meiland van het VUmc. Henri Snel was daar getuigen van. Hij heeft zelf ook een aantal rondleidingen bijgewoond om samen met mensen met dementie naar kunst te kijken en er over in gesprek te gaan.