Eerste tegel van boodschappenroute voor dementerenden onthuld in Utrecht (2017)

by alzheimerarchitecture

Het AD van 13 september schreef: Voor de deur van het Odensehuis Andante op de Oudwijkerdwarsstraat is gisteren onder luid applaus de eerste tegel van de boodschappenroute voor dementerenden onthuld. De route loopt vanaf het inloophuis voor dementerenden naar het winkelgebied op de Burgemeester Reigerstraat. Oudwijk is de eerste wijk in Utrecht met dit initiatief en zet hiermee een volgende stap richting een dementievriendelijke wijk. Maarten van Ooijen, fractievoorzitter van de ChristenUnie, greep het openingswoord aan om ondernemers op te roepen zich te committeren aan het initiatief.

Klip en klaar
Hierna werd het sjabloon onder toeziend oog van dementerenden en vrijwilligers op de stoep gelegd en werd er met een soort scheerkwast verf aangebracht op de stoep, ook wel tamponneren genoemd. Pas wanneer de gemeente de boodschappenroute adopteert, kunnen er definitieve tegels worden neergelegd. Het is in een chaotische stad als Utrecht van groot belang dat iedereen mee kan blijven doen zegt Maarten van Ooijen. We moeten met elkaar ‘de stad’ blijven en het moet voor iedereen mogelijk zijn om een boodschap te blijven doen. Ik ben erg te spreken over het ontwerp, “klip en klaar”, aldus Van Ooijen na de onthulling.

Architect Henri Snel is als docent aan de Rietveld Academie en onderzoeker aan de VU nauw betrokken geweest bij het ontwikkelen van de boodschappenroute. Uit gesprekken met dementerenden is naar voren gekomen welke symbolen, kleuren en teksten voor hen het beste werkten. Hieruit kwam naar voren dat het ontwerp vooral simpel moest zijn; er staat al snel te veel informatie op. De tegels zorgen niet alleen voor duidelijkheid over de route, maar ook voor veiligheid. “Door tegels te plaatsen vlak voor een oversteekplaats worden dementerenden geprikkeld en is de reactie vaak dat ze opkijken en hierdoor niet zomaar de straat oversteken.”

Overkill
Op dit moment ligt een aantal gekleurde stoeptegels al op de Burgemeester Reigerstraat. Volgens Snel is het aan de gemeente om hier een beslissing over te nemen. “Het kan niet zo zijn dat er straks allerlei verschillende tegels liggen, dan ontstaat er alsnog een overkill aan informatie voor mensen met dementie.”

Volgende week donderdag wordt de hele route onthuld. “Voor nu is dit een mooi begin, ik hoop dat dit initiatief als een virus rond zal gaan”, aldus Snel.

henri snel_odensehuis andante_0696
henri snel_odensehuis andante_0691
henri snel_odensehuis andante_0689