Alzheimer dag VU Alzheimer center (Dutch)

by alzheimerarchitecture
henri-snel_vu-alzheimer-dag-2016_0045henri-snel_vu-alzheimer-dag-2016_0081henri-snel_vu-alzheimer-dag-2016_0101henri-snel_vu-alzheimer-dag-2016_0111henri-snel_vu-alzheimer-dag-2016_0055henri-snel_vu-alzheimer-dag-2016_0067

Philip Scheltens, directeur VUmc Alzheimercentrum, over zijn levenslange drive:
Hij lacht, maar niet met vreugde. ‘Dokter, hoeveel mensen hebt u beter gemaakt? Op die vraag kan ik heel eerlijk antwoorden: nul. Daar heb ik mee te leren leven, al bijna dertig jaar. In die zin had ik wel graag chirurg willen zijn: blindedarm ontstoken? Je haalt hem eruit, patiënt genezen, klaar. Dat vak is relatief gemakkelijk, en het zal vast meer voldoening geven. Ik moet het hebben van mensen die toch blij de deur uitgaan, enigszins gesterkt door een goed gesprek, ook al weten ze dat er geen kans op genezing is. Maar ja, als medicus wil ik mijn patiënten op z’n minst een kans geven! Al kun je maar zeggen: “We hebben de ziekte van Alzheimer in de tang, en wie weet kunt u nog heel lang redelijk gezond blijven functioneren.” Ik wil van die hatelijke nul af – dat is al mijn hele leven mijn drive. En ik kan zeggen: dat moment lijkt dichterbij dan ooit.’

‘Het mooiste woord is Herinnering’ Twee fragmenten uit het nieuwe boek ‘Het mooiste woord is Herinnering’. Bekende Nederlanders vertellen hun mooie, emotionele en vooral zeer persoonlijke verhalen over de ziekte van Alzheimer. Prof. Philip Scheltens, directeur VUmc Alzheimercentrum, deelt zijn ervaringen, opgedaan in zijn 25 jaar klinische praktijk en geeft zijn visie op de ziekte en de toekomst van alzheimer. De verhalen zijn opgetekend door Frénk van der Linden & Pieter Webeling en de prachtige fotografie is van Linelle Deunk.