Bildung Academie workshop: ‘architectuur en de zintuigen’ door Henri Snel met een zintuiglijk boek als eindresultaat (2016)

by alzheimerarchitecture
Henri_Snel_bildung academie_workshop architectuur en de zintuigen_1213Henri_Snel_bildung academie_workshop architectuur en de zintuigen_1059Henri_Snel_bildung academie_workshop architectuur en de zintuigen_1061Henri_Snel_bildung academie_workshop architectuur en de zintuigen_1067Henri_Snel_bildung academie_workshop architectuur en de zintuigen_1077Henri_Snel_bildung academie_workshop architectuur en de zintuigen_1123Henri_Snel_bildung academie_workshop architectuur en de zintuigen_1131Henri_Snel_bildung academie_workshop architectuur en de zintuigen_1148Henri_Snel_bildung academie_workshop architectuur en de zintuigen_1151Henri_Snel_bildung academie_workshop architectuur en de zintuigen_1161Henri_Snel_bildung academie_workshop architectuur en de zintuigen_1178Henri_Snel_bildung academie_workshop architectuur en de zintuigen_1189Henri_Snel_bildung academie_workshop architectuur en de zintuigen_1242Henri_Snel_bildung academie_workshop architectuur en de zintuigen_1249Henri_Snel_bildung academie_workshop architectuur en de zintuigen_1248

‘Men kan glans zien, maar hoe voelt dat, welk geluid maakt het, wat zijn de eigenschappen van dat materiaal en welke effecten heeft dat op de mens en welke waarde hecht men eraan?’

Algemeen:
‘Somerset Maugham, schrijver en essayist zei ooit dat de onderzoeker niet moet wachten tot de ervaring naar hem toekomt, hij moet erop uitgaan om haar te zoeken’. Dat is ook in essentie de grondhouding van de zintuiglijke week binnen de kunstmodule van de Bildung Academie. Een (on)orthodox onderzoek naar ‘de vijf bekendste zintuigen’ vanuit een architectonische perceptie waarin het menselijk lichaam centraal staat. Onderzocht door te experimenteren met zelfgemaakte aspecten van horen, zien, ruiken, proeven en voelen.

Overzicht workshop:
• We zullen elke dag op een wandel/fiets ervaringstocht gaan in de stad.
• We zullen ook ’s morgens of ‘s middag met elkaar starten in crea/uva en een oefening doen naar de vijf meest bekende zintuigen (horen/zien/ruiken/proeven/voelen)
• We zullen ook allemaal elke dag een zintuiglijke ervaring ‘schrijven met de hand en een tekening maken van het onderzochte onderwerp’
• Op donderdag aan het begin van de middag zal er een boekpresentatie zijn van de gemeenschappelijke zoektocht waarin de zintuigen, het menselijk lichaam en de ruimte rondom, de architectuur samenkomen in een privé theater op IJburg, Amsterdam.
• Literatuur: ruimte rondom, auteur, Georges Perec
• Literatuur: The eyes of the skin, Juhani Pallasmaa, gezamenlijk lezen en bespreken.

18/4
• Start workshop 10.00
• Introductie week en bespreken meegenomen meest zintuiglijke voorwerp
• Lezen hoofstuk 1
• Excursie naar De Oude Kerk is het oudste gebouw van de stad, waarschijnlijk gesticht als een houten kapelletje in een gehucht aan de Amstel. Het IJ stroomde tot aan de kerk, waar schippers aanmeerden en baden om een behouden thuiskomst.
• ’s Middags: Creëer persoonlijke zintuiglijke collectie

19/4
• Start workshop 10.00
• Ervaringen delen van meegebracht geluidsfragment
• Wandeling door oostelijk havengebied
• ’s Middags: Creëer persoonlijke zintuiglijke collectie

20/4
• Start workshop 10.00
• Ervaringen delen van een meegebracht tactiel voorwerp
• Lezen hoofstuk 2
• Excursie naar Museum Het Schip is een museum in Amsterdam-West, gevestigd in het huizenblok met dezelfde naam. Het museum is gewijd aan de Amsterdamse School. Het gebouw wordt beschouwd als een vooraanstaand voorbeeld van deze bouwstijl.
• ’s Middags: Creëer persoonlijke zintuiglijke collectie
• ’s Avonds gezamenlijk zintuiglijk eten bij iemand thuis

21/4
• Start workshop 10.00
• Ervaringen delen van een meegebrachte geur
• ’s Middags: presentatie zintuiglijk boek
• Evaluatie workshopweek