Hands-on ontwerpen voor dementie, interview met Kirsten Hannema in het architectenweb magazine #10 thema zorg (Dutch)

by alzheimerarchitecture
Schermafbeelding 2016-02-01 om 12.33.12Schermafbeelding 2016-02-01 om 12.38.55

Het Stimuleringsfonds vroeg architecten Caro van Dijk en Henri Snel, die veel ervaring hebben met het ontwerpen voor mensen met dementie, om een onderzoeksvoorstel te schrijven. Van Dijk: “Wij hebben toen gezegd: we moeten niet alleen een rapport maken, maar ook gaan bouwen op locatie – samen met de zorginstelling en de bewoners.” Snel: “Even rondlopen door zo’n gebouw om te kijken hoe het eruit ziet en dan achter je tekentafel gaan zitten – dat werkt niet. Mijn studenten aan de afdeling Inter-Architecture aan de Rietveldacademie laat ik tegenwoordig stage lopen in een alzheimercentrum. Je moet begrijpen voor wie je bouwt, waar deze architectuur over gaat. Het is iets anders dan healing environment; demente mensen worden niet beter. De ambitie is om hen een beter leven te geven.”

Zie ook: Thema Zorg #10 via issuu.