Ontwerpen voor meer levensgeluk met dementie, in het jaarverslag 2014 van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie (Dutch)

by alzheimerarchitecture
jaarverslag 2014_stimuleringsfonds_henri snel

Zes teams van wetenschappers, zorgverleners, architecten, ontwerpers en producenten van o.a. zorgmeubilair werken aan de vraag hoe zij het leven voor dementerenden in zorginstellingen zo aangenaam mogelijk kunnen maken. Het Stimuleringsfonds en Cordaan stelden hen voor de uitdaging om verbeteringen aan te brengen in drie specifieke zorggebouwen van Cordaan. “In de praktijk blijkt dat wetenschappers en ontwerpers elkaar vaak niet weten te vinden” vertelt architect Caro van Dijk. “Er wordt veel ontworpen op basis van aannames. In dit project is het de bedoeling samen uit te zoeken waar mensen echt baat bij hebben.” Een zoektocht van binnenuit volgens architect Henri Snel, om antwoorden te vinden die toekomstbestendig zijn.
Snel en Van Dijk zijn de projectleiders van het onderzoek, dat begon met kennis verzamelen en delen. “Er waren lezingen over dementie, workshops over tactiliteit en licht, brainstormsessies. De teamleden leerden ook de zorg kennen, sommigen draaiden zelfs een dag mee met de verzorgers.”
Inmiddels is fase twee in volle gang: “Er zijn verschillende toepassingen bedacht, waarvan nu mock-ups worden gebouwd en getest.” Zo zijn er experimenten met sensorische wayfinding en plannen om mensen met dementie weer gewoon tussen anderen te laten wonen in een ondersteunende community. Ook worden er ter plekke oplossingen gezocht om het ervaren van een buitengevoel voor dementerenden mogelijk te maken. “We hopen dat de uitkomsten straks breed worden opgepakt,” aldus Van Dijk. “Het idee is dat producten of ingrepen die zorgen voor meer levensgeluk worden doorontwikkeld.”

Pdf. Jaarverslag 2014 Stimuleringsfonds Creatieve Industrie