Muziekbank van Sandy Bruns voor mensen met dementie (2015)

by alzheimerarchitecture
henri snel_snoezelbank0877henri snel_snoezelbank0926SONY DSCSONY DSC

De Muziekbank van Sandy Bruns, Sandy studeert dit studiejaar af aan de afdeling Inter-Architecture van de Gerrit Rietveld Academie. Ze raakte betrokken bij het onderwerp van dementie omdat haar oma door deze ziekte is getroffen en haar van heel dichtbij heeft mee mogen maken en als ontwerper een dagboek heeft bijgehouden om te ontdekken wat nog goed werkt als de ziekte eenmaal een sterke rol gaat spelen in het dagelijkse leven. Ze heeft ook op de locatie van zorggroep Brentano meelopen om te zien en ervaren hoe cliënten de dag doorbrengen. Het ontroerde haar om te zien dat de meeste cliënten grotendeels afhankelijk zijn van de verzorgers en zelf weinig energie hebben om iets te ondernemen. Zij zitten vaak langdurig op dezelfde plek zonder enige stimulans en contact met anderen. Sandy wilde daarom iets creëren dat meerdere zintuigen tegelijk stimuleert en het onderlinge contact tussen cliënten, verzorgers en bezoekers vergroot.
De Muziekbank geeft cliënten de mogelijkheid om onafhankelijk van anderen, maar indien gewenst, samen te kunnen snoezelen. Door de gitaarsnaren wordt het gevoel in hun handen gestimuleerd, maar ook de resonantie van de klanken is in het lichaam te voelen omdat het lichaam in contact is met de klankkasten.
Onderzoek naar dementie zal voor het welzijn van de huidige generatie cliënten waarschijnlijk niets meer bijdragen, maar hopelijk kan de Muziekbank dat wel.

Indien u meer informatie over de Muziekbank wenst, mag u Sandy Bruns uiteraard per mail of telefonisch benaderen: bruns.sj@gmail.com of +31 614101991